MARTIN BERCOVICI (1902 1971)

"Si durerea mea a tasnit un fluviu de speranta si infratire"

 

 

Martin Bercovici a fost unul dintre principalii fauritori ai planurilor de electrificare din tara.

Nascut la Barlad in anul 1902, a urmat scoala primara si liceul in orasul natal. Incepandu-si activitatea ca inginer in anul 1927, in cadrul Societatii de Gaz si Electricitate, Martin Bercovici a atacat o gama larga de probleme:

- dezvoltarea si modernizarea instalatiilor de alimentare cu energie electrica pe baza unei conceptii unitare;

- introducerea unor metode de protectie a instalatiilor electrice adaptate structurii retelelor;

- conducerea, impreuna cu colaboratorii, a lucrarilor de proiectare, montaj si punere in functiune a unor obiective de mare importanta (statiile electrice de 110 kV, realizarea retelelor de 30 kV, inclusiv statia de 30/5 kV si reorganizarea retelelor de 5 kV ale orasului Bucuresti);

- introducerea unor tarife stiintifice si stimulatoare.

Dupa 10 ani de activitate a fost numit subdirector tehnic al intreprinderii, iar in anul 1944 subdirector general.

Aceasta activitate a fost intrerupta in 1940-1944, in intervalul persecutiilor rasiale, dar Martin Bercovici desfasoara in acest timp o activitate ampla ca profesor si director al scolilor evreiesti tehnice, unice intr-o Europa bantuita de fascisti.

Reintors la Societea de Gaz si Electricitate din Bucuresti, desfasoara o ampla activitate pentru refacerea instalatiilor distruse de razboi si dezvoltarea acestora.

Activeaza la organizarea Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), al carui director devine in anul 1949.

Aduce o valoroasa contributie la introducerea electrificarii cailor ferate romane in curent monofazat 50 Hz, modern pe acea vreme, in raport cu electrificarea in curent continuu.

Ia parte la crearea primului plan de electrificare a tarii, precum si studiile si inventarele existente ale societatilor energetice.

Din anul 1947 devine profesor titular al cursurilor de retele si sisteme electrice. In acest domeniu prof. Martin Bercovici, a creat o adevarata scoala.

Este ales membru corespondent al Academiei Romane in anul 1952, iar in anul 1963, membru plin.

A fost membru al Asociatiei Stiintifice a Inginerilor si Tehnicienilor (ASIT).

A desfasurat o activitate intensa in tratativele duse cu Republica Federativa Iugoslavia pentru lucrarile de la nodul hidroenergetic Portile de Fier.

A fost un dascal desavarsit, cursurile sale erau de o mare claritate in fond si forma.

A contribuit la realizarea a doua tratate de baza: retele electrice partea electrica si partea mecanica. A fost nu numai un mare inginer ci si un emerit om de stiinta.

Acad. Martin Bercovici a fost un om de o modestie remarcabila, om care credea ca prin invatatura, raul se transforma in bine si intunericul in lumina. Credinta i-a fost Profesiune.

Prof. Arie A.Arie