buton cursuri

 

Academia de Stiinte Prospective si Viitorologie-ATLANTYKRON

Atelierul de Stiinta a Complexitatii
TEMA verii 2004
titlu

Programul  SETI& Complexity  

foto

 

    O cautare pe internet a cuvantului SETI genereaza un raport contanand peste 2.500.000 de titluri. O suma impresionanta de pagini web care atesta interesul lumii fata de acest subiect. Sunt implicate universitati importante precum Harward, Cambrige, Berklay sau institutii guvernamentale (NASA). si asociatii de pasionati din lumea intreaga Un efort deosebit, international si interdisciplinar al unor profesionisti pasionati, inceput prin anii 1950 dar care nu a dus nici pana azi la un rezultat palpabil.  Importanta subiectului este evidenta si evidentiata si de sprijinul financiar permenat acordat celor ce reusesc sa se organizeze intr-un grup coerent de studiu care sa prezinte un program de cercetare fezabil. Un exemplu este si ultimul anunt de finantare identificat pe internet.

 

Problema pe care ne-o punem este: Care ar putea fi cauza lipsei de rezultate?

Suntem pregatiti conceptual pentru a cauta cu sanse de succes semenii intr-u ratiune?

Este paradigma actuala capabila sa ne furnizeze metodologia, tehnica si tehnologia necesara pentru ca intrebarea: suntem singuri in Unives? sa capete un raspuns stiintific si nu doar speculativ?

Poate stiinta Complexitatii contribui la reformularea unor aspecte  legate de spatiu, timp, informatie, comunicare etc. si prin aceasta la cresterea sanselor de a da un raspuns stiintific intrebarii: Suntem oare singurele fiinte inteligente??

 

foto

O paradigma este un ansamblu de concepte, valori, perceptii si practici impartasite de o comunitate, ce formeaza o viziune particulara asupra Realitatii, in baza careia o comunitate se organizeaza. (Capra 1997 :6)

 

Ce poate aduce nou stiinta Complexitatii in cautarea inteligentei extratereste?

            O analiza atenta a dezvoltarii stiintifice explozive la care asistam azi sugereaza ca Noul apare la granita dintre domeni si mai putin prin adancirea studiului intr-un anume domeniu. Altfel spus ne aflam intr-o etapa de sinteza, de agregare a cunostintelor din diferite domenii intr-o metadisciplina capabila sa reaseze cantitatea imensa de cunostinte existenta azi intr-o forma pe care mintea sa o poata cuprinde si utiliza.

Fiecare domeniu in parte este azi foarte bine structurat si cunoscut. Abordari noi, discipline noi rezultate din nevoia de a intelege cuplaje intre fenomenele Naturii neglijate pana in prezent. Discipline ce s-au constituit si dezvoltat separat se intalnesc si genereaza, prin interferente noi directii de studiu, mai cuprinzatoare. Iata cateva din aceste directii.

Astrobiologia– stiinta interdisciplinara ce urmareste sa raspunda in maniera stiintifica la intrebarile: Cum apare si se dezvolta Viata? Exista viata si in alta parte de univers? Care este viitorul Vietii pe pamant? 

Astrogeofizica – stiinta ce sudiaza cuplajul geodinamica si astrofizica identificand proprietati ale crustei tereste si in deosebi ale regolitului care sunt dependete de interferenta dintre surse terestre si surse cosmice, in special din sistemul solar.

            Bioelectronica – combinatie intre viu si neviu, intre structuri pe carbon si siliciu

    Exemplele ar putea continua iar numarul acestora combinatii fertile pentru cunoastere va creste in viitor. In majoritatea cazurilor insa, se poate identifica schimbarea modului de abordare a fenomenelor din Natura, o tranzitie de la o abordare lineara, cauzala la una neliniara, mai rafinata. Au aparut o serie de concepte, modele si teorii noi care s-au amalgamat treptat intr-o disciplina ce se numeste azi Stiinta Compelxitatii.

   In acest context, al conceptelor, tehnicilor si metodelor de lucru furnizate de stiinta Complexitatii, ne propunem sa schitam continutul unui proiect care sa devina Proiectul ATELIERULUI DE STIINTA COMPLEXITATII din cadrul Academiei de Vara – Atlantykron, pentru urmatorii 4 ani.   

 

    Despre aceasta initiativa a CSC, s-a vorbit in 2000, in 2001 si 2002, la scolile de vara Fractal si Atlantykron. Consideram ca nivelul de cunostinte al participantilor a crescut si ideea formulata acum cativa ani poate prinde contur. De aceea, obiectivele acestei editii 2004 a Academiei de stiinte prospective si viitorologie Atlantykron sunt:

-    prezentarea principalelor concepte, modele si teorii din Stiinta Complexitatii in vederea stimularii unei abordari creative a subiectului, bazate pe noi concepte si tehnici de lucru – (se va urmarii formarea unei baze conceptuale comune, stimularea dialogului in jurul problematicii legate de fenomenele neliniare, stimularea creativitatii in proiectarea de experimente si aparate care sa inglobeze concepte neliniare, formarea de grupe interdisciplinare avand abilitati asumate, stimularea unor intalniri de tip brainstorming pentru schitarea unei viziuni privind proiectul SETI&C) – cursuri intensive

    identificarea denumirii proiectului, a misiunii si obiectivelor sale, schitarea continutului proiectului, pentru o perioada de 4 ani, stabilirea unui program de lucru in perioada sept 2004 - iulie 2005,evaluarea initiala a costurilor, identificarea modalitatilor de finantare ale proiectului – seminarii si discutii

-    formarea nucleului de lucru care, in colaborare cu CSC va continua activitatea pe parcursul anului, pana la editia ATLANTYKRON 2005.

Participantii la atelierul Stiinta Complexitatii sunt invitati sa vina cu materiale documentare (carti, articole preluate din reviste sau de pe internet, cd-uri) sau materiale originale (eseuri, programe, schite de proiect, desene sau postere, inspirate din tematica afisata). Cei ce se vor evidentia prin  originalitatea si calitatea lucrarilor si a interventiilor vor fi premiati in cadrul Academiei de Vara Atlantykron 2004 si vor dobandi calitatea de membru aspirant al CSC . Vor fi implicati cu prioritate in proiectele pe care CSC le-a initiat la nivel european, realizate in parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Programul european Hands on Science.

 

buton
buton3