Rectoratul Universitatii Politehnice din Bucuresti
Pentru ca
un lucru sa se nasca
el
trebuie NUMIT

 
- text redactat in 1996 si plasat in situl 
www.geocities.com/Athens/4020
Acum cind incerc sa scriu aceste rinduri imi dau seama ca, ajuns in Politehnica bucuresteana, in septembrie 1971, am continuat sa ma joc. 

Un joc din ce in ce mai serios, joc motivat de permanenta dorinta de a verifica propria-mi capacitate de a sesiza o idee, de a o transpune pe planseta si de a o materializa, dar si de necesitatea acelei perioade ce incuraja activitatile destinate sa substituie prin autodotare si autoutilare lipsa unor aparate, echipamente sau chiar utilaje al caror cost nu il putea plati o institutie de invatamint. Laboratoarele si profesorii au constituit un mediu exterm de favorabil in care am invatat sa lucrez la strung, sa sudez, sa concep un proiect care apoi, cu citiva prieteni inimosi sa il transpun in realitate. Si nu in ultimul rind, una din marile preocupari, sa caut un nume pentru lucrul realizat. A fost o permanenta actiune de minimizare a erorilor dintre proiect si transpusa sa, actiune ce a continuat si dupa terminarea facultatii, dar de pe pozitia asistentului universitar ramas la aceeasi catedra care practic m-a format. 
Catedra de Studiul Materialelor si Sudura, la care am fost cadru didactic timp de 14 ani constituie si azi marturia faptului ca, atunci cind dorinta si putinta se armonizeaza, pot apare lucruri minunate. Acum se afla acolo un coleg entuziast Popovici Victor, cadru didactic ce a preluat spiritul activitatii depuse intre '85- 90 si dezvolta acum laboratorul in care se afla o parte din aparatele proiectate, realizate si mai ales numite de mine, in etapa 1978-1990. Acolo se afla aparate din familia Demaro (echipamente de deformare prin impuls magnetic), Seima (echipamente de sudare cu energie inmagazinata), marturii ale primelor aparate de pendulare electromagnetica a arcului electric la sudare (ELOSAR, ROTARC, PULSAR) si a efectelor utilizarilor acestora in tehnologia sudarii cu plasma, a aparatelor de defectoscopie magnetica, a sistemului computerizat de citire a filmelor radiografice. Si din nou, activitatea de la Palatul Copiilor si-a spus cuvintul, caci acum, uitindu-ma cu ochi mult mai critici, detasat fiind de acea perioada, imi dau seama ca estetica, simtul culorii si al formei deprins in cercurile de arta plastica 

si muzica si-au pus amprenta pe forma si culoarea aparatelor proiectate, ca tehnolog fiind nu mi-a fost greu sa realizez singur toata aparatura electronica de comanda si control, caci aveam experienta atitor ore de electronica aplicata, iar facultatea mi-a dat scopul. Treptat, sub impulsul sefului de catedra Dl. Drimer Dolphi, mai apoi a Dl. Zgura Gheorghe, am abordat probleme din ce in ce mai teoretice, si intr-o zi am inteles ABSTRACTUL

Am inteles sensul notiunii de notiune si am perceput frumusetea "jocului" in sfera notiunilor
Am inceput sa citesc filosofie, epistemologie, hermeneutica, si asta nu pentru a ocupa un post intr-o ierarhie al carei sens inca nu il inteleg, caci majoritatea celor desemnati sa analizeze si sa valorizeze azi, nu au nici macar umbra notiunii de analiza sau valorizare. Majoritatea sunt simplii functionari! (parere personala pe care mi-o asum desi nu o generalizez absurd). 
Am inceput sa caut sensul conceptului de STRUCTURA, de FORMA, de NATURAL. Si atunci, o data cu marile transformari ale tarii noastre, declansate prin revolutia din 1989, am facut un pas decisiv. Am inceput o noua pagina in viata, intr-un domeniu atit de nou incit pe atunci nici nu stiam cu ce se ocupa sau daca exista: GEODINAMICA.

Acest salt din tehnologie in geofizica l-am facut delibarat, urmarind practic un "obiect didactic complex, natural" prin al carui studiu sa invat diferenta dintre ARTEFACT si PRODUS NATURAL. Sa invat de la frumoasa noastra planeta cum sa construim, cum sa integram in natura produsele create de om. Si astfel a inceput o alta pagina din aventura pe care o consider a fi viata mea. 

 Dar, inainte de a merge mai departe voi face o scurta trecere in revista a principalelor realizari tehnice. 
Pentru faptul ca aceasta suita de aparate exista azi practic tin sa le multumesc acelora ce m-au ajutat ca ideile sa devina realitate: Valter Tanislav, Frumuselu, Cornel Brezan , si nu in ultimul rind numarului atit de mare de studenti ce m-au urmarit, m-au stimulat, constituind uneori nu numai sprijin moral ci si scop implicit al muncii mele. 


 
DEMARO - 0
Primul echipament de deformare plastica prin impuls magnetic, realizat in 1975, in care un rol important l-a jucat firea mea de "berbec" provocata de Dl. Profesor Drimer Dolphi printr-un pariu, ce avea drept obiect posibilitatea, respectiv imposibilitatea tehnica, materiala si nu in ultimul rind documentara de a realiza in institut o asemenea aparatura. A fost primul pariu cistigat si ultimul pariu pus cu cineva. Totul a fost posibil si datorita confruntarii si colaborarii cu colegul meu
de camera si "suferinta" din studentie: Mircea Poenaru
Caracteristici tehnice:
Energie înmagazinata maxima: .........0,8 KJ
Capacitatea bateriei de condensatori: 20mF
Tensiunea de încarcare maxima: .......8 KV
Ciclu de lucru comandat manual
Cadenta de lucru maxim:...........1pies_/2 min
Condensatori de import tip R.F.T... 2 uF/buc

din pacate nu a ramas nici o poza

Au urmat Demaro 01, Magnetoform 01, Magnetoform 02, utilaje din ce in ce mai aproape de cerintele industriale, cu o energie inmagazinata din ce in ce mai mare, ajungind pina la 10Kj.
S-au prelucrat astfel la viteze mari, prin "explozie magnetica", piese din materiale neferoase: aluminiu sau aliaje de aluminiu cu grosimi între 0,3 _i 3 mm, cupru cu diametrul exterior de 18-80 mm si o grosime de perete pina la 2 mm. 
Am avut astfel posibilitatea sa testez eficienta acestei tehnologii in numeroase aplicatii: încapsularea condensatorilor electrolitici cu carcasa de aluminiu,
sertizarea flacoanelor de antibiotic,
sertizarea spray-urilor etc. 
sertizarea papucilor pe cablurile de forta 
incapsularea unor produse in tehnica nucleara. 
Niciodata nu voi intelege de ce o tehnologie asa de eficienta mai ales la energii sub 2Kj, nu s-a raspindit. Si asta nu numai la noi in tara, ci in general. 

De asemeni, am urmarit si o serie de aspecte legate de 

comportarea materialelor supuse unor socuri magnetice (modelarea matematica a deformarii plastice sub impulsuri magnetice)

hibridarea tehnologiei de deformare in cimp magnetic cu alte tehnologii, rezultind astfel tehnologii complexe (cimp magnetic (CM) si energie ultrasonora; CM si energia mecanica de miscare a piesei;etc)

analiza comportarii organismelor vii in prezenta cimpului magnetic (in vederea stabilirii unor forme de protectie a muncii).

Sertizare capac de cupru stanat pe suport de sticlotextolit
 Apoi, am extins utilizarea tehnologiilor ce folosesc energii inmagazinate la operatia de sudare. Asa a luat nastere seria SEIMA 
Sudare cu Energie InMAgazinata. 
Materialele sudate au fost: cupru, argint, aur, platina, materiale cu conductibilitate termica ridicata si care 
necesitau regimuri de sudare dure. Au aparut pe rind: 
SEIMA - 100, cea mai mica instalatie din seria realizata, destinata sudarii unor piese mici (grosimi sub 0.3 mm). Am urmarit o manevrabilitate mare a sistemului portelectrozi:tip penseta, cu actionare manuala, fara controlul fortei de apasare (electrozi de W sau Mo) si tip pistolet de sudare (in carcasa de pistol de lipit) cu actionare pneumatica prin intermediul unui micromotor pneumatic cu membrana. 

Magnetoform 02
panou de comanda 
 MICROSEIMA echipament prevazut cu un stereomicroscop produs de IOR. 
Controlul electronic precis al parametrilor de lucru (energie si forta de apasare) a permis o buna reproductibilitate a sudurii. Caracteristicile electrice ale pulsului de curent a fost monitorat cu ajutorul unui sistem electronic de masura special realizat. 
Seima Universal. 
O sursa de sudare electrica in puncte

Avea incorporata o sursa de curent alternativ si o sursa de sudare prin impuls electric.
O caracteristica specifica: dotarea cu dispozitive usor de manevrat, cu electrozi interschimbabili 
si actionare pneumatica

Apoi a urmat experimentul: SEIMA 1000 proiectat in colaborare cu AMPLO - Ploiesti si destinat tehnologiei de sudare in linie a tuburilor elastice din industria chimica 
(brevet)
Si alte citeva "nastrusnicii" realizate:
model experimental de control magnetografic prin metoda metoda statica ce consta in principiu din inregistrarea pe o banda magnetica de latime mare a cimpului magnetic de dispersie produs la suprafata unei piese magnetizate de catre defectele interioare, urmata de citirea si interpretarea inregistrarii

 Pendulare electromagnetica a arcului electric la operatiile de sudare cu plasma, WIG si microplasma 
  Sistem de fotogrametrie computerizata, 
destinata digitizarii si prelucrarii de imagine pentru radiografiile RX 

mailto: Florin Munteanu
Si multe altele ( cam pina la vreo 24 de "experimente" ce au creeat "baza de date" pe care o consider minim necesara pentru o abordare teoretico-experimantala a 
COMPLEXITATII.
Majoritatea celor realizate formeaza azi un laborator de tehnologii speciale in care se instruiesc studentii. Daca fiecare student ar avea curajul sa faca macar o singura incercare in sensul celor de mai sus, atunci cred ca aceasta mica tara, Romania, nu ar mai avea probleme economice!

pagina initiata in iunie 1996
ultima modificare in 1999